Sportveldverwarming * Verwarming sportvelden

Sportveldverwarming ErancoEranco sportveldverwarming houdt uw speelvelden bespeelbaar tijdens de winter

Sportveldverwarming is meer dan ooit een noodzaak geworden om de continuïteit van de speelkalender te kunnen garanderen voor zowel voetbal- als hockeywedstrijden. De steeds langer wordende winters doen ons zoeken naar oplossingen om de vele sportvelden ijs- en sneeuwvrij te houden zodat de spelers de hele winter door ook kunnen blijven trainen. Voor ERANCO is het maar een kleine stap van wegdekverwarming naar sportveldverwarming. De plaatsing van de verwarmingskabels voor sportveldverwarming gebeurt zonder de grasmat te verwijderen. Mooi meegenomen is dat sportveldverwarming de stevigheid van de grasbasis verhoogt met een positief effect op de weerstand tegen intensief gebruik.

Sportveldverwarming ErancoSportveldverwarming in combinatie met een dekzeil tegen vorst

Het geïnstalleerde vermogen varieert van 50 tot 120 W/m² naargelang de klimatologische omstandigheden. Door het speelveld af te dekken met een beschermzeil tegen vorst, sneeuw of regen, verlaagt u het nodige vermogen voor de verwarming van uw sportveld. Hiervoor gebruikt u bij voorkeur een hoge densiteit polyethyleen zeil (HDPE), versterkt met een glasvezelnet. Een dekzeil voor uw sportveld heeft als voordeel dat u het energieverbruik voor de sportveldverwarming kunt beperken. Bovendien behoudt u hiermee een goede luchtvochtigheid voor het gras.

Technische specificaties van sportveldverwarming

 • Het vermogen
  Conform de FIFA normen moeten voetbalvelden 100 tot 120 meter lang en 64 tot 90 meter breed zijn. De standaardafmeting van de ERANCO sportveldverwarming bedraagt 105 op 72 meter, wat resulteert in een totaaloppervlakte van 7560 m². Een dergelijke oppervlakte vereist een vermogen van 380 à 910 kW
      
 • De voeding
  Indien er plaatselijk een verlichtingssysteem aanwezig is, vereist onze sportveldverwarming doorgaans geen extra elektrische installatie of een afzonderlijk transformatorstation. De voeding voor de verlichting kan ook voor de verwarming van het sportveld gebruikt worden.
  Gebruikt u de verlichting tijdens het spelen, dan kunt u de verwarming tijdelijk uitzetten. Omwille van de grote thermische traagheid, zal het afzetten van de sportveldverwarming gedurende enkele uren geen significante invloed hebben op de temperatuur van de grasmat. 
 • Veldverwarming in zones
  Sportveldverwarming gebeurt best in zones, die elk onafhankelijk gestuurd worden door middel van een individuele regelaar. Elke regelaar wordt op zijn beurt in het betreffende verdeel- en sturingsbord geplaatst.
  De nodige sensoren worden per zone in de grasmat geplaatst op hetzelfde niveau als de graswortels.
 • Type verwarmingskabel
  De meest geschikte kabels voor dit soort installaties zijn verwarmingskabels met een voeding aan een zijde,
  - type VC 20 met een spanning van 230V en een vermogen van 20W / m (enkel-aderige kabel)
  - type VCD 25 met een spanning van 230V en een vermogen van 25W / m.(twee-aderige kabel)
 • De ideale temperatuur
  De ideale insteltemperatuur is ongeveer +10 °C. Het is bewezen dat dit de meest gunstige temperatuur is voor de grasgroei en waarbij de wortels niet verhit raken.
 • De sturingskast
  De sturingskast omvat alle nodige componenten zoals zekeringen, relais en regelapparatuur om de sportveldverwarming in zones aan te sturen en voldoet aan de strengste normen die voor deze installaties vereist worden.

Sportveldverwarming Eranco    Sportveldverwarming Eranco

Installatie en plaatsing van ERANCO sportveldverwarming

 • De kabels worden bij voorkeur geïnstalleerd in een zandlaag, 250-300mm onder het grasniveau. U kunt ze eventueel bevestigen op een net of door middel van ERANCO TME installatietape. De afstand tussen de kabels is afhankelijk van het type en het vermogen van de kabel, gebruikelijk wordt ongeveer 250mm genomen.
 • Het installeren van de verwarmingskabels op een diepte van 250-300mm voorkomt mechanische schade en/of mogelijke verwijdering tijdens het grasonderhoud, en staat ook garant voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.
 • Plaats de verwarmingskabels bij voorkeur over de korte zijde van het sportveld. En plaats de voedingskabels in een kabelgoot langs de lange zijde van het sportveld, van waaruit u ze verbindt met de stroomvoorziening.
 • De plaatsing van de kabels en de sensorleidingen gebeurt met speciale apparatuur en machines om beschadiging van de grasmat tot een minimum te herleiden.